I alla fall gick det väldigt bra och alla provresultat verkade se bra ut. Vi fick lyssna på kiddets hjärtslag och på köpet fick vi lite spark och vändljud eftersom ungen bråkar runt som tusan där inne, den var inte stilla en sekund. Det lät verkligen som det gör när man är under vattnet och rör sig, det bubblade liksom. Jag blev generad först eftersom jag trodde det var min mage som lät (haha!) men sen sa barnmorskan att det var att den flyttade på sig. Jag tyckte det var jättefascinerande och skulle vilja ha en egen sån där apparat och lyssna själv hela tiden men det kanske är lite onödigt förstås. Är ju lite orolig för att allt inte ska vara A-OK, har börjat buffa till magen ordentligt om jag inte känt något på länge, så får man en spark tillbaka och vet att allt är lugnt liksom.
En sak jag tyckte var lite irriterande var att barnmorskan så överdrivet vände sig till mig hela tiden - visst att mycket av det vi pratade om gällde mig i första hand med prover som skulle tas och så vidare, men jag kände ändå mig lite irriterad över att hon inte pratade mer till Niklas. Jag vet inte om det hade att göra med att vi inte bor ihop och inte ens är tillsammans, att hon inte kunde greppa relationen liksom, men samtidigt var hon väldigt positiv till vår gemensamma inställning och sådär så det kändes mest som att tja, nu är vi på mödravårdscentralen så vi pratar med blivande mödrar liksom. Äh jag vet inte om det går fram riktigt vad jag tyckte var fel men det kändes inte helt bra helt enkelt.
Samma sak med det här med kuratorn - jag blev tilldelad en kurator att prata med direkt när jag var på sjukhuset, vilket jag är jättetacksam för. Det jag kan känna är lite konstigt är att de inte erbjöd sig att kontakta pappan när jag berättade att jag hoppades, och nog trodde, att han skulle vilja vara delaktig. Jag tror det måste vara bra mycket lättare för mig som faktiskt har ett kidd i magen som jag kan känna finns där och bonda med. För blivande pappor måste det bli oerhört mycket svårare att greppa och ta in, för det måste bli så himla abstrakt tänker jag, så egentligen kanske papporna skulle vara i ännu större behov av någon att diskutera det hela med.
Skönt var i alla fall att Niklas såg till att få sitt sagt och fråga det han undrade trots detta, och jag tror vi båda var rätt nöjda med mötet när vi kom därifrån. På fredag ska vi få göra ett nytt ultraljud vilket ska bli jättespännande. Jag tittade ju inte på ultraljudet förra gången. Efter barnmorskan så fick jag även träffa Niklas mamma för första gången och hon verkar jättetrevlig, och på eftermiddagen kom i sin tur min mamma och min lillasyster och hälsade på så Niklas fick träffa dem också (den minst skrämmande delen av min familj, kändes bra att börja så haha).
Ja det här blev mest en lägesrapport, är så himla slut efter den här dagen att jag tänkte stupa i säng såhär klockan nio på kvällen och orkar inte riktigt komma på något fyndigt att skriva om. Imorgon kanske! Nu ska jag läsa broschyrer och lära mig grejer om bebisar för jag kan verkligen ingenting om dem känns det som, mer än att de spyr och bajsar överallt och man inte bör hålla dem uppochner.
Åh vad skönt att det gick bra idag!
SvaraRaderaFör ungefär en vecka sen var det en artikel i Extra Östergötland (kvalitetsläsning) som påpekade att just sjukvårdspersonalen främst riktade sig mot modern när ett par var med barn. Artikeln handlade om några fäder som tog lite illa upp osv. Minns inte om den var något att ha, men de tog upp ämnet i alla fall.Läste du den?
Vänta tills Niklas får träffa Peter :D
Heja heja!
SvaraRadera"och man inte bör hålla dem uppochner"
SvaraRaderaHaha!
Det finns bebisar som alltid måste åka hiss, annars skriker de. Jag kan som du märker en hel del om sk bebisar.
SvaraRaderaNiklas får ha på sig en sån där låtsasmage så att han kan bonda med den <3
Fanny: Näe det läste jag inte, men då var det inte bara jag som uppfattade det så då! Haha stackars Niklas, det kommer bli en chock... fast han brukar ta det lite lugnt till en början faktiskt.
SvaraRaderaMaddis: Såvida den inte sätter i halsen, då SKA man hålla dem uppochner tydligen!
Hannes: Ja massor verkar du kunna. Nillan misstänkte att du skulle ta reda på allt om bebisar och sen stå bredvid och påpeka allt jag och Niklas gjorde fel sen :P <3
Fast det funkar ju inte om det inte är en riktig bebis i magen. Jag inbillar mig ju att den har en personlighet liksom i och med att den bråkar fram och tillbaka och sådär, är övertygad om att det är ett ovanligt begåvat barn därinne.
Nej det var verkligen inte bara du som fattade det så. Akta dig för indoktrineringen! Det var på mödravårdcentralen som jag blev varse om hur skev världen egentligen är. Innan lallade jag omkring och trodde att vi var rätt så jämställda ändå. My ass liksom! Skönt att pappan tar för sig iaf. Och precis som du skriver så är det inte konstigt om pappor är inte är mer delaktiga i sina barns liv då de enligt mödravårdcentralen och allt som kommer där efter (BVC, dagis, skola mm.) inte anses som den "riktiga" föräldern.
SvaraRaderaJag läste en kurs i höstas där vi läste om rörelse och fick mycket ny kunskap om spädbarn, deras utveckling osv. Vi fick en litteraturlista i den kurshandledningen som handlar om just barn och deras motorik. Har själv bara läst en av dem men vet att några av dem ska vara riktiga guldkorn. Här får du lite tips om böcker och dess motorik i alla fall :)
SvaraRaderaAyres, Jean (1988) Sinnenas samspel hos barn, Stockholm, Psykologiförlaget
Berg, Anne & Klippe, Karin (2006) Småbarnas kroppslige verden, Norge, Sebu forlag
Ellneby, Ylva (1999) Om barn och stress, Falköping, Natur och Kultur
Ellneby, Ylva (2003) Titta vad jag kan! Vad föräldrar behöver veta om barns utveckling, Stockholm, Natur & Kultur
Ericsson, Ingegerd (2003) Motorik, koncentrationsförmåga och skolprestationer, Malmö, avhandling (Lärarutbildningen)
Ericsson, Ingegerd (2005) Rör dig – lär dig, Stockholm, Sisu idrottsböcker
Goddard, Sally (2004) Reflexer, inlärning och beteende, Mjölby, Cupiditas discendi,
Grindberg, Tora (2006) Barn i rörelse, Lund, Studentlitteratur
Healy, Jane M (1999) När hjärnan börjar skolan, Jönköping, Brain Books
Holle, Britta (1987) Normala och utvecklingshämmade barns motoriska utveckling, Stockholm, Natur & Kultur
Jelvéus, Lena (1999) Berör mig! Massage för små och stora barn, Stockholm, Utbildningsradion
Sanner, Eva (2002) Massage för barn och ungdomar, Stockholm, Bokförlaget Prisma
Uvnäs Moberg, Kerstin (2005) Lugn och beröring, Stockholm, Natur och Kultur