söndag 4 mars 2012

Söndagsmat

Ellen frågade efter receptet på kikärtsbiffarna jag lade upp bild på för nån vecka sen och nu har vi äntligen ätit det igen så jag kunde ge en lite bättre beskrivning! När jag flyttade hemifrån och började laga mat störde jag mig på att recepten var så korthuggna, jag som inte kunde laga mat ALLS ville helst veta vilken värme det skulle vara på stekpannan och exakt hur mycket det skulle vara av varje ingrediens, så nu har jag skrivit en lite längre, svamligare beskrivning här. Om ni tycker det känns jävligt jobbigt när ni bara vill veta på direkten hur man gör kan ni scrolla ner lite så finns en beskrivning som är lite mer rakt på sak längre ner.

Kikärtsbiffar, ca 8 st
2 burkar kikärtor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2-3 msk hackad persilja (helst ska man ju ha färsk, men jag har börjat köpa små kartonger med fryst persilja och basilika eftersom det är så smidigt att ha hemma, funkar också himla bra)
1 ägg
lite ströbröd, på en höft kanske 2 msk-1/2 dl?
Och så salt och peppar och lite olja att steka i. Så klart. En stavmixer är också bra att ha, eller mixer överhuvudtaget kanske. Man kan ju mosa kikärtor med gaffel men det är SÅ. JÄVLA. TRÅKIGT plus att man får ont i handen så jag rekommenderar det inte.

Och såhär går det till!

1. Hacka lök och vitlök (eller pressa i vitlökspress, min pappa säger att man absolut ska hacka vitlöken istället men jag hatar att hacka saker och undviker det således om möjligt) och skölj av kikärtorna. Lägg i en skål tillsammans med persiljan och salt och peppar och mixa tills det blir lite mera smet över't.

2. Ha i ägget och gegga runt lite. Man kan lätt tro att det ska gå utan ägg för det blir rätt smetigt, men ha i det jäkla ägget för guds skull för det blir så himla smuligt annars och man blir skitsur och det blir inte alls lika fint att fota till era bloggar, jag lovar. När ägget är i blir det lite väl smetigt och därför rekommenderar jag att man har i lite ströbröd. Maizena brukar de ofta skriva att man ska ha i när man kollar på recept men det är inget jag brukar ha hemma. Om ni har det kan ni ju alltid testa med det istället, det kanske blir döbra vad vet jag! Ströbrödet får man ha i lite på känn, jag brukar hälla i lite direkt från paketet och känna efter i smeten lite och ha i mer om det fortfarande känns så kletigt att det inte riktigt håller ihop ordentligt.

3. Värm en stekpanna med lite olja i, jag brukar ha den på fyran så blir det lagom. Forma lite smet till en boll och platta till så den blir ca en cm tjock. Förra gången gjorde jag dem mycket tjockare och då blev det inte så bra, de var fortfarande mjuka i mitten och det var lite som att äta stekt hummus, vilket i och för sig inte låter äckligt och det var det väl inte heller men det var inte så biff-aktigt. Stek tills det blir lite färg, vänd, upprepa. Klart! Vi åt biffarna tillsammans med klyftpotatis och smaksatt creme fraiche (parmesan vitlök MMMM!) men det måste man ju inte.

Jag tycker de här biffarna är lite trista om jag ska vara helt ärlig. De skulle säkert bli godare om man har lite mera kryddor i, så det ska jag testa i framtiden. Testa ni också vetja, spiskummin tror jag skulle vara jättegott t.ex.


Och så den korta versionen:
Kikärtsbiffar, ca 8 st
2 burkar kikärtor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2-3 msk hackad persilja
1 ägg
ströbröd
salt, peppar och olja att steka i

1.Mixa kikärtor, hackad lök och vitlök samt persilja. Salta och peppra.
2. Blanda med ägget till en smet. Tillsätt ströbröd efter behag.
3. Forma till ca 1 cm tjocka biffar, stek på medelvärme tills de får färg.
KLART!

Och såhär såg det ut när vi skulle äta. Jag förbjöd Niklas att placera ketchupflaskan (han har ketchup på allt...) på bordet innan jag fotograferat klart.



8 kommentarer:

  1. fint käk och fint kök! ser smaskens ut. jag råder också att ösa på med mer kryddor om du tycker dom är trista. chili kan säkert funka. brukade göra kikärtsbiffar för länge sen men tyckte det var väl meckigt. kanske ska testa igen, gött att ha i frysen. lägger lite kikärtor i blöt så får en se vad det blir av dom ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack tack! Ja det är säkert gott, får testa det nästa gång. Jamen gört, om det inte blir biffar kan det ju alltid bli hummus. Så jäkla gott, har inte gjort det på skitlänge förstår inte varför...

      Radera
  2. men TACK TACK TACK måste prova detta i veckan! och jag håller med kiki, vad fint kök ni har! så himla fint med allt grönt i fönstret och den fina klockan! och bebisen!! :D vart äre ni bor?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Taack! :) Vi bor på Bredgatan, nära Världens Bar och Skvallertorget!

      Radera
  3. KANEL! Kanel är bästa kryddan i kikärtsbiffar! Och om man haren rå potatis med när man mixar blir dom lite saftigare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha! Det ska jag se till att testa då, tack för tipsen!

      Radera
  4. Vad är det för växter/örter ni har i fönstret? Asfint, Och trädwald ser ut att växa på, jättekul! Vill komma hem till er snart, alldeles för länge sedan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är örter som du säger, som jag köpt på Ikea. Man kan köpa set med mugg, jord och frön, 19 kr för tre olika sorter. Skitbra!

      Jaa du är jättevälkommen, kom bara kom!

      Radera

Du skola icke vara en skitjobbig idiot om du icke vilja ha en skopa ovett tillbaka. Puss!