måndag 26 september 2011

Bebisinfo

Jag hittade en skojig föda barn-lista på Onekligens graviditetsblogg. Listan är ju rätt inaktuell nu för min del nu kanske men skitsamma. Är ni kvackelmagade kanske ni inte ska läsa't!

1. När fick du reda på att du var gravid?
Den 15:e februari, vecka 21+4.

2. Hur gammal var du?
21 år, nästan 22.

3. Hur tog din partner det?
Väldigt bra med tanke på omständigheterna (t.ex. att han inte var min partner at the time)

4. Mådde du mycket illa?
Jag mådde skitilla under typ hela november och halva december men då visste jag ju inte att jag var preggers. Spydde en hel helg också, det sög.

5. Var du känslig?
Eh ja. Fast mer argsint än känslig kanske. Men sista veckorna gjorde jag typ inte annat än tjöt och tyckte synd om mig själv...

6. När kände du bebisens första sparkar?
14 februari, dagen innan jag fick veta att jag var gravid. Jag hoppades att det var gaser men det var det ju inte. Det var Oswald som inte uppskattade att jag hade laptopen på magen för då blev det så varmt där inne...

7. Var du ofta orolig?
Jag var förstås rätt orolig för huruvida jag skulle reda ut det hela, men inte så ofta för bebisen där inne. Den levde ju om så till vida pass att man visste att han var vid liv och sådär.

8. Sparkade bebisen mycket?
Ja, speciellt sent på kvällarna och när man hade datorn på magen. Han reagerade även på en av mina klasskamraters röst...

9. När började du läcka bröstmjölk?
Det minns jag inte men ganska snart efter att jag fick reda på att jag var gravid. Jag hade nog läckt pyttepyttelite innan också som stelnade i bröstvårtorna som jag trodde var vitt ludd från bhn... -_-

10. Fick du bristningar?
Ja massor. Det var det tråkigaste med graviditeten tycker jag, om jag får vara så ytlig... Har lila tigerränder på hela magen och även en bit ner på låren.

11. Blödde du någon gång?
Inte förrän efter förlossningen. Barnmorskan som förlöste mig såg ut som galen mördare med sitt blodiga förkläde...

12. Hur många ultraljud gjorde du?
Fem. Två dagen jag fick reda på graviditeten, det första var med en maskin som var gjort för att användas tidigare i graviditeten så läkaren som gjorde det kunde inte fastställa ålder på bebisen så då fick vi göra ett till. Då valde jag att inte titta på skärmen för det var för läskigt plus att jag inte ville se det ifall jag skulle bestämma mig för att göra abort, vilket ju nu känns helt absurt förstås. Sedan fick vi göra ett till när Niklas var med två veckor senare eller nåt sånt, då tittade vi båda två och jag tyckte bebisens hjärta såg ut som en splashande Magikarp... Sedan fick vi göra ett tredje mot slutet av graviditeten för att jag hade så mycket vatten i magen att barnmorskan hade svårt att känna hur ungen låg där inne, och på själva förlossningsdagen gjorde en läkare ett ultraljud för att kolla om vattnet verkligen hade gått. Trots att hon var den enda läkaren var hon i särklass den som var sämst av alla som gjort ultraljud på mig, hon har väl inte lika mycket träning förstås men ändå.

13. Hur ville du att din förlossning skulle se ut?
Jag ville ha all bedövning som gick att få, inte vara bajsnödig och att barnmorskan skulle torka av ungen allt äckligt klegg innan hon skickade över den till mig. Det enda som slog in var att hon torkade av ungen men det var bara för att jag sa åt henne på skarpen när hon började veva med honom åt mitt håll. Och han var fortfarande lite slemmig tyckte jag allt.

14. Hur började din förlossning?
Den började med att vattnet gick över Niklas matta som numera ligger kemtvättad och fin i vårt gemensamma vardagsrum. Niklas tror fortfarande att jag kissade på mig men det gjorde jag minsann inte alls! Jag ringde till förlossningen och de sa åt mig att chillaxa så jag gick hem (med Niklas badhandduk virad runt midjan och inga andra kläder på underkroppen eftersom de var fulla med fostervatten, som tur är var det bara ett kvarter att gå) och kollade på Harry Potter and the Deathly Hallows I.

15. Hur många timmar tog förlossningen?
Från att vattnet gick tills Oswald var ute tog det 15,5 timme.

16. Födde du vaginalt eller med kejsarsnitt?
Vaginalt.

17. Hur mycket var du öppen när du kom in?
Första gången vi kom in var det inte öppet alls typ, nästa gång var det sju cm vill jag minnas.

18. Vilken smärtlindring tog du?
Ingen. Det hanns inte med någon epidural och lustgasen var inget att ha mer än att det var skönt att ha masken att hålla i.

19. Dragen med sugklocka?
Nej, tack gode gud.

20. Hur lång tid tog det att krysta ut bebisen?
36 minuter. Vi satte igång med det precis klockan elva och 23:36 var han ute.

21. Blev det komplikationer?
Nä det gick oförskämt bra.

22. Vad tyckte du var jobbigast?
Att jag inte hann få någon bedövning. Jag kände mig lurad på min bedövning av förlossningspersonalen som ju hävdade att det inte alls var dags ännu utan skickade hem oss fast jag var övertygad om att det var på gång... Vet att det är barnsligt men det kommer jag aldrig glömma, är väldigt långsint.

23. Var du rädd för något?
i öppningsskedet kändes det som att det aldrig skulle ta slut, och jag var rädd att det skulle bli ännu värre under själva krystandet... Men själva bebisutpressandet tyckte jag inte gjorde särskilt ont alls faktiskt, kanske för att jag var så fokuserad på att ungen skulle ut så jag fick sova nån gång.

24. Skrek du?
Jag tror att jag mer stånkade och gurglade... GNNNNNNNNNNNNNNNNNNNHHH! GUUUUUUUUUUURRRRRRRRRRRRGGGGGGHH. typ.

25. Hur många var inne i förlossningsrummet?
Niklas och mamma plus lite olika barnmorskor och sköterskor, de bytte ju av varandra lite och sådär. Hon som förlöste mig tillslut var jättebra och en till, resten tyckte jag var rätt jobbiga eller hopplösa...

26. Hade du någon nära med dig?
Niklas och mamma.

27. Fick du sys?
Jepp, en del, vet inte hur många stygn men mest invändigt så att säga...

28. Vilken vecka födde du i?
Vecka 37+3 eller nåt sånt.

29. Vad var vikt och längd på bebisen?
3605 gram tung och 50 eller 51 cm lång, minns inte riktigt just nu...

30. Ammar du?
Jepp, det går bra.

31. Hur gammal är bebisen nu?
3 månader och 3 veckor på onsdag.

32. Vad tyckte du om förlossningen?
Det gick väldigt bra, jag hade nog tur med det biologiska så att säga. Sjukvårdens insats gav jag dock inte jättemycket för.

33. När kommer nästa barn?
Nej vet ni vad, jag kan inte förstå hur någon klarar av att mer än ett barn i taget...

3 kommentarer:

 1. Jag älskar du du framställer alltihopa! Det känns verkligt, och inte romantiserat, vilket gör det både skitroligt och betryggande att läsa :]

  SvaraRadera
 2. Hej sötis! Jag ber om ursäkt för att jag är så otroligt seg (barn, skola, jobb och allmänt liv tycks ta upp väldigt mycket tid), men hur var det nu, är det stl 68 Oswald har? Tänkte gå igenom sopsäckarna med bebiskläder nu i veckan. Och skicka med pumpen såklart, hoppas det inte är för sent! Baby carriern befinner sig i England så den kommer lite senare (svärmor kommer över i början av Nov). Vad är din adress och funkar det med Bussgods? Lär ju bli iaf en stor flyttlåda med allt. :P Kram

  SvaraRadera
 3. Du kan förresten maila ifall du inte vill slänga ut din adress här: eleonohra@hotmail.com

  Eller förresten, maila i vilket fall, jag kommer säkert bara glömma att kika in här igen inom en snar framtid.

  SvaraRadera

Du skola icke vara en skitjobbig idiot om du icke vilja ha en skopa ovett tillbaka. Puss!